UA-34933391-1

Fysiotherapie & Psychosomatische Fysiotherapie


Lichamelijke en psychische overbelasting
Als psychosomatisch fysiotherapeut, met meer dan dertig jaar ervaring in neurologische problematiek, kijk ik bij iemand met (gezondheids-)klachten niet alleen naar mechanische en lichamelijke aspecten maar ook naar geestelijke en omgevingsaspecten. Klachten kunnen ontstaan wanneer de balans tussen lichamelijke en psychische belasting in relatie tot de omgeving verstoord is.

Balans verstoord
Belastende levensomstandigheden die langere tijd aanhouden kunnen het evenwicht verstoren, waardoor de fysieke en mentale belastbaarheid afneemt. Wanneer het evenwicht verstoord is, kunt u stress ervaren of voelt u zich bovengemiddeld vermoeid of gaat u pijnklachten ontwikkelen. Naast een scala aan lichamelijke klachten die u aanvankelijk genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd hebt, kunt u dan ook last hebben van een vervelende stemming (bv. een kort lontje, u somber voelen) of merken dat u ‘niet goed in uw vel zit’. Als die klachten na verloop van tijd toenemen en een medisch onderzoek niet veel oplevert, kan dat tot onbegrip leiden. Deze klachten worden psychosomatische klachten genoemd.

Om weer in balans te komen kan ik u als psychosomatisch fysiotherapeut begeleiden. De relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid zal tijdens de behandeling bekeken worden.

Behandelingen
In de psychosomatische fysiotherapie maak ik gebruik van verschillende methodieken om u zich bewust te laten worden van, en weer grip te laten krijgen op uw ontregelde stress-systeem. Deze methodieken bestaan bv. uit ademtherapie, progressieve relaxatie oefeningen (Jacobson), Mindfulness maar ook uit bv. rationeel emotieve therapie (RET), waarbij de nadruk meer ligt op een gesprek. Het is belangrijk dat u zich de overeengekomen methode goed eigen maakt door deze regelmatig te oefenen en te verkennen. Daarnaast kan ook door inzicht in en een andere manier van leren omgaan met uw klachten  uw herstel- en veranderingsproces plaats vinden. Mijn rol zal zich hierbij vanzelfsprekend aanpassen tot coach van uw gezondheidsklacht(en) zodat het vooraf gestelde doel van de therapie bereikt wordt.

Tarieven  en vergoedingen 
Behandeling Fysiotherapie/oefentherapie (duur 25 minuten): € 26,50
Behandeling Psychosomatisch Fysiotherapie (duur 45 minuten): € 53,00

Omdat ik een niet-gecontracteerd (psychosomatisch) fysiotherapeut ben, vergoeden de diverse zorgverzekeraars slechts een deel van mijn tarief (het restitutie-tarief). Raadpleeg hiervoor uw zorgverzekeraar.

Meer informatie
Natuurlijk is er meer uit te leggen over de psychosomatische kanten van fysiotherapie. Daarbij kan ik u verwijzen naar de site van de Nederlandse Psychosomatische Fysiotherapie (NPF), een specifieke beroepsvereniging die een onderdeel vormt  van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). 

NPF                                              

PSF
© Bunnik Webdesign 2012